Viktminskningstips: Del 2

Ha inga ätardagar

Ätardagar är ett stort misstag för dig som vill gå ner i vikt. Släpper du på tyglarna under en dag så kan du mycket väl omintetgöra hela veckans viktnedgång. Ät istället efter samma principer varje dag och se till att det är principer som du trivs med.

Stå emot hungern

När du drar ner på maten så kommer du att uppleva ökad hunger. Det är bara att stå emot. Hungern kommer så småningom att ge med sig. När du väl nått ditt viktmål så kan du faktiskt äta mer än vad du kunde under viktnedgången, ja kanske nästan lika mycket som innan. Viktnedgång kräver energiunderskott. Att vara viktstabil kräver energibalans. Energibalans fodrar större födointag än energiunderskott.

Ät större men färre måltider

Att få äta sig ordentligt mätt när man väl äter är värdefullt för den som vill gå ner i vikt snabbt. Det räcker gott och väl med frukost, lunch och kvällsmat. Skippa fika och mellanmål. Att äta många små mål inbjuder bara till skräpätande då det på sikt är alldeles för jobbigt att göra riktig mat 6 gånger om dagen. Många små mål öppnar det förbjudna fönstret till snabbmat, godis, läsk, bullar och kakor på vid gavel medan ett fåtal större mål gör dig mätt och belåten, frigör mer tid till annat samt ger dig något nyttigt att se fram emot.

Ät tidigare på dagen

Det vetenskapliga litteraturen pekar med stor tydlighet på att kroppens insulinkänslighet styrs av ljusförhållanden och är som högst mitt på dagen. Därför är det optimalt att inta störren delen av sitt kaloriintag som en brunch och bara äta något lätt på kvällen eller skippa kvällsmaten helt.

Ät mer hemlagat

När man äter ute så är det svårt att hålla koll på hur mycket man äter och vad maten består av. Det är alldeles för bekvämt och tillgängligt att äta ute och det är stört omöjligt att kontrollera råvarorna som maten baseras på. Det är bättre att göra maten själv. Du kan äta ute nån gång i veckan utan problem – så länge du inte vräker i dig – men gör inte uteätandet till en daglig rutin.

Väg dig en gång i veckan

Väg dig inte dagligen för vikten fluktuerar beroende på mängd vätska i kroppen. Genom att väga dig en gång i veckan (på morgonen efter att ha kissat) så får du en bättre fingervisning om viktutvecklingen.

Styrketräna regelbundet

Styrketräning är viktigt under viktnedgång för det signalerar till kroppen att behålla befintlig muskelmassa och benmassa. Styrketränar du inte under viktnedgång så är risken stor att du tappar muskler och benmassa – så kallad fettfri massa – istället för fett. Om du behåller en stor del av fettet men tappar mycket fettfri massa så kommer du att vara procentuellt fetare efter viktnedgången än innan vilket är precis motsatsen till vad du vill. Du vill tappa fett och se frisk och slank ut. Styrketräna därför 2-3 gånger i veckan under viktnedgången och fortsätt styrketräna resten av livet för bestående resultat och välmående i vardagen. Det är inte heller hela världen om du missar ett träningspass. Det viktiga är att du tränar någorlunda regelbundet och inte tar mer än 1 veckas uppehåll.

Ge inte dig själv dåligt samvete

Ge inte dig själv dåligt samvete utan ät mat du trivs med, ät inte för mycket eller för ofta, styrketräna regelbundet och må bra. Dåligt samvete är ett tecken på ätstörningar. Ätstörningen är din värsta fiende och det krävs ofta professionell hjälp för att bli kvitt den. Så sköt om dig, njut av livet och noja inte.