Viktminskningstips: Del 1

Ät mindre mat

Det absolut effektivaste sättet att tappa vikt på är att äta mindre. Att motionera är bra och hälsosamt men att lägga allt fokus på motion vid viktminskning är att göra det väldigt svårt för sig. För att gå ned i vikt så måste du inta mindre energi än du förbrukar. Du måste skapa ett energiunderskott. Ju större energiunderskott, desto snabbare kommer du att gå ner i vikt. Energiförbrukningen hos personer som inte elitsatsar i konditionsidrott utgörs till största delen av kroppens basförbrukning – dvs den energi som krävs för att hålla kroppen vid liv vare sig den vilar eller rör sig. Basförbrukningen förblir densamma oavsett hur mycket du tränar en viss dag. Den energi som träningen förbrukar läggs till basförbrukningen för att få den totala förbrukningen. Den mängd energi som krävs för att promenera en timme eller två är ingenting i jämförelse med basförbrukningen. Du måste ägna halva dagarna åt promenader eller flera timmar åt löpning/cykling för att komma i närheten av basförbrukningen. Motion gör helt enkelt inte så stor skillnad om man inte tar den till extrema nivåer. Maten däremot gör en väldig skillnad. Du måste promenera i cirka en timme för att förbruka energin du får från en ynka 100 grams chokladkaka som inte tar dig mer än några sekunder att äta upp. Det ger väldigt mycket mer att helt enkelt avstå den där chokladkakan istället för att äta den och sedan motionera bort den.

Gå inte på diet

Ser du på det hela som en diet så har du fel inställning. En diet är något som startas och avslutas. Vad händer när du avslutar dieten? Jo då återgår du till dina gamla vanor och äter dig tjock igen. Du måste tänka på maten som en del av en livsstil du trivs med och kan upprätthålla resten av livet.

Räkna inte kalorier

Att räkna kalorier är tråkigt och besvärligt. Det är ingenting någon människa orkar göra i resten av sitt liv. Det är mycket bättre att redan från starten välja ut näringsrik och mättande mat och välja bort näringsfattig mat som inte mättar och om nödvändigt ta för sig mindre på tallriken.

Ät mat du tycker är god

Det finns ingen anledning att äta äcklig mat när du skall gå ner i vikt. Du måste äta mat som du tycker är god och som du kan tänka dig att äta resten av livet. Annars kommer du förr eller senare bara att avbryta ditt viktminskningsprojekt och återfå all övervikt.

Dra ned på salt, socker, kryddor och andra smakförstärkare

Genom att dra ned på smakförstärkare så kommer du intuitivt att börja gilla mat som innehåller mer näring och mättar bättre. Bra mat smakar bra utan en massa tillsatser.

Ät mer färsk mat

Ät mer färsk mat av typen frukt, grönt, kött och ägg. Färsk mat håller högre kvalitet, smakar bättre och mättar bättre än konserverad eller på annat sätt processad mat. Genom att äta mer färsk mat så får du också bättre kontroll över vad du stoppar i dig då färsk mat per definition inte innehåller några tillsatser.