Myter kring fettförbränning

Man måste äta var tredje timma för att hålla igång fettförbränningen

Det spelar ingen roll hur ofta du äter. Det är hur mycket du äter, i förhållande till hur mycket du förbrukar, som styr hur mycket fett du kommer att förbränna. Förvisso förbränner kroppen fett hela tiden men den lagrar också in fett när du äter. Är fettinlagringen större än fettförbränningen så kommer kroppsfettet att öka. Alltså, ju mindre du äter, desto mer fett kommer du att förbränna. För att maximera fettförbränningen måste du helt avstå från att äta, men det är ingenting att eftersträva. Din kropp behöver näring för att fungera i vardagen. Det gäller att hitta en gyllene mellanväg.

Man måste motionera för att förbränna fett

Det spelar ingen roll för fettförbränningen om du motionerar eller ej. Det är energiintaget minus energiförbrukningen som styr hur mycket kroppsfett du kommer att bli av med. Så länge du äter mer energi än du gör av med så kommer du inte att bli av med något kroppsfett, oavsett hur mycket du motionerar. Du kan åstadkomma samma fettförlust genom att ligga på soffan som genom att motionera hårt. Det styrs helt av intag och förbrukning. Att äta mindre är nyckeln till att bli av med fett.

Morgonpromenader är väsentliga för fettförbränning

Det spelar ingen roll vilken tid på dygnet du motionerar. Det är energiintaget minus energiförbrukningen som styr hur mycket kroppsfett du kommer att bli av med i slutändan.

Konditionsträning ökar kroppens grundläggande fettförbränning

Detta är osanning. Det man förbränner när man konditionstränar är precis den mängd energi som krävs för att utföra träningen. Varken mer eller mindre. Konditionsträningen har ingen långtgående magisk effekt på kroppens grundläggande förbränning. Dock är konditionsträning väldigt hälsosamt för hela kroppen och en självklar del i en sund livstil.

Styrketräning däremot höjer indirekt den grundläggande fettförbränningen genom stimulering av muskeltillväxt och förhindrande av muskelnedbrytning. Kroppens grundläggande fettförbränning, förbränningen när kroppen är i vila, är i princip direkt proportionell mot mängden muskler på kroppen. Ju mer muskler du har, desto mer energi går det åt vid vila. Din totala energiförbrukning varje dag är din grundläggande energiförbrukning plus den energi du gör av med genom att exempelvis konditionsträna eller styrketräna. Den grundläggande energiförbrukningen är i princip direkt proportionell mot hur mycket muskler du har på kroppen.

Styrketräning förhindrar effektivt förlust av muskler vid energiunderskott, dvs när intaget är lägre än förbrukningen, medan konditionsträning inte har samma skyddande effekt. Vid energibalans eller energiöverskott så ökar dessutom styrketräning muskelmassan. Vid energibalans sker detta på bekostnad av fettmassa. Man kan alltså förbränna fett och bygga muskler samtidigt, och just styrketräning + energibalans är nyckeln till detta.

Ju mer muskler du har, desto större kommer din grundläggande energiförbrukning att vara, och vad mera är: desto mer mat kan du äta och desto mer tid kan du spendera i soffan utan att lägga på dig fett. Styrketräning går hand i hand med fettförbränning i mycket större utsträckning än konditionsträning och säkerställer att det är fett du förlorar och inte muskler vid viktnedgång. Styrketränar du inte vid viktnedgång så kan du om det vill sig riktigt illa ha större halt kroppsfett på kroppen efter viktnedgången än vad du hade innan.

Icke desto mindre så är all träning förgäves om man äter mer än man förbrukar. Då kommer bilringarna krypandes oavsett hur mycket du tränar.

Så ät mindre för att bränna fett. Styrketräna för att må bra och för att minimera muskelförlusten under viktnedgången. Konditionsträna för att må bra.