Myter kring fettförbränning

Man måste äta var tredje timma för att hålla igång fettförbränningen

Det spelar ingen roll hur ofta du äter. Det är hur mycket du äter, i förhållande till hur mycket du förbrukar, som styr hur mycket fett du kommer att förbränna. Förvisso förbränner kroppen fett hela tiden men den lagrar också in fett när du äter. Är fettinlagringen större än fettförbränningen så kommer kroppsfettet att öka. Alltså, ju mindre du äter, desto mer fett kommer du att förbränna. För att maximera fettförbränningen måste du helt avstå från att äta, men det är ingenting att eftersträva. Din kropp behöver näring för att fungera i vardagen. Det gäller att hitta en gyllene mellanväg.

Fortsätt läsa

Viktminskningstips: Del 2

Ha inga ätardagar

Ätardagar är ett stort misstag för dig som vill gå ner i vikt. Släpper du på tyglarna under en dag så kan du mycket väl omintetgöra hela veckans viktnedgång. Ät istället efter samma principer varje dag och se till att det är principer som du trivs med.

Stå emot hungern

När du drar ner på maten så kommer du att uppleva ökad hunger. Det är bara att stå emot. Hungern kommer så småningom att ge med sig. När du väl nått ditt viktmål så kan du faktiskt äta mer än vad du kunde under viktnedgången, ja kanske nästan lika mycket som innan. Viktnedgång kräver energiunderskott. Att vara viktstabil kräver energibalans. Energibalans fodrar större födointag än energiunderskott.

Fortsätt läsa

Viktminskningstips: Del 1

Ät mindre mat

Det absolut effektivaste sättet att tappa vikt på är att äta mindre. Att motionera är bra och hälsosamt men att lägga allt fokus på motion vid viktminskning är att göra det väldigt svårt för sig. För att gå ned i vikt så måste du inta mindre energi än du förbrukar. Du måste skapa ett energiunderskott. Ju större energiunderskott, desto snabbare kommer du att gå ner i vikt. Energiförbrukningen hos personer som inte elitsatsar i konditionsidrott utgörs till största delen av kroppens basförbrukning – dvs den energi som krävs för att hålla kroppen vid liv vare sig den vilar eller rör sig. Basförbrukningen förblir densamma oavsett hur mycket du tränar en viss dag. Den energi som träningen förbrukar läggs till basförbrukningen för att få den totala förbrukningen. Den mängd energi som krävs för att promenera en timme eller två är ingenting i jämförelse med basförbrukningen. Du måste ägna halva dagarna åt promenader eller flera timmar åt löpning/cykling för att komma i närheten av basförbrukningen. Motion gör helt enkelt inte så stor skillnad om man inte tar den till extrema nivåer. Maten däremot gör en väldig skillnad. Du måste promenera i cirka en timme för att förbruka energin du får från en ynka 100 grams chokladkaka som inte tar dig mer än några sekunder att äta upp. Det ger väldigt mycket mer att helt enkelt avstå den där chokladkakan istället för att äta den och sedan motionera bort den.
Fortsätt läsa