Forskare har på senare år sett att barn och ungdomar som sover mindre tenderar att ha sämre hälsa med större risk för övervikt och fetma. I en alldeles ny australensisk studie publicerad i journalen Sleep föreslår att det är ännu viktigare vilken tid på dygnet som sömnen äger rum.
I studien samlade man in information från 2200 barn och ungdomar i åldrarna 9-16 år. Man noterade när de gick till sängs, när de gick upp, deras vikt samt dagliga aktivititer sett över 4 dagar.
Studien fann att de som gick till sängs senare hade 1.5 gånger högre sannolikhet att vara överviktiga än de som gick till sängs tidigare, även med samma antal timmar sömn. Man fann även att de som gick till sängs tidigt och upp tidigt hade i snitt 27 minuter mer fysiskt krävande aktivitet varje dag. De som gick till sängs sent, å andra sidan, spenderade i snitt 48 minuter mer tid framför tv, dator och tvspel.
Det är sett som fullkomligt naturligt för tonåringar att vara uppe sent och sova länge på morgonen men denna studie tyder på att det har tydliga negativa hälsoeffekter. Här kan du läsa studien.
Tim S. Olds, Carol A. Maher and Lisa Matricciani. Sleep Duration or Bedtime? Exploring the Relationship between Sleep Habits and Weight Status and Activity Patterns. Sleep: Volume 34 Issue 10, 2011.