Låga nivåer av vitamin D i blodet associerade med knubbigare barn och snabbare viktuppgång

En ny studie utförd av forskare från Michigans universitet i USA indikerar att barn med brist på vitamin D lagrade in fett kring midjan och gick upp i vikt snabbare än barn med fullgoda nivåer av vitamin D. Studien utfördes på 479 skolbarn i Bogota, Colombia i åldrarna 5-12 år. Barnen följdes under 30 månader. Nivåerna av vitamin D i blodet mättes i början och i slutet av studien och förändringar i BMI och midjemått noterades.

Förutom den ökade benägenheten att lägga på sig fett så var låga nivåer av vitamin D associerade med sämre längdtillväxt bland flickor men inte bland pojkar. Ökad fettinlagring kring midjan leder till en äppelformad kropp som i sin tur är associerad med ökad risk för diabetes typ 2, hjärtsjukdom och andra kroniska tillstånd senare i livet.

Studien vars namn är ”Vitamin D deficiency and anthropometric indicators of adiposity in school-age children: a prospective study” författades av Gilbert-Diamond D et al och publicerades i den vetenskapliga tidsskriften ”American Journal of Clinical Nutrition” denna månad. Läs hela studien här.