En ny studie publicerad i den vetenskapliga tidsskriften Chronobiology International påvisar att ätande senare på dagen höjer vikten, långtidsblodsockret och blodtrycket jämfört med ätande tidigare på dagen. I studien ingick 22 vuxna som slumpvis delades upp i två grupper. Den ena gruppen fick äta majoriteten av kaloriintaget (2000 kcal) på morgonen och den andra gruppen fick äta majoriteten av kaloriintaget på kvällen. Studien pågick i 4 veckor och sedan följde en 4 veckors period då deltagarna återgick till sina normala vanor och slutligen en 4 veckor lång period där rollerna var omvända så totalt 12 veckor.
Kategori: Nyheter
Vetenskapliga nyheter om fettförbränning, hälsosam viktminskning och snabb viktnedgång.
Glutenfri diet minskar fettinlagring, inflammation och insulinresistens
Ja i alla fall om man är mus. Studien är från 2012 och utfördes på möss av typen C57BL/6. Mössen fick antingen äta en isokalorisk diet bestående av 4.5% gluten eller inget gluten. Man mätte kroppsvikt, fettökning samt leukocyter, makrofager och cytokinproduktion i fettmassan. Blodfetter, blodsocker och insulinresistens fastställdes därtill.
Högre förbränning med mer fett och protein efter viktnedgång
I en studie publicerad den 27:e juni i The Journal of the American Medical Association så visar forskare att makronutrientsammansättningen påverkar energiförbrukningen vid vila efter viktminskning. Specifikt så resulterade mindre kolhydrater och mer fett och protein i högre energiförbrukning vid vila.
Testosteronbehandling för män med brist leder till minskad vikt och midjemått
I en ny studie så visar forskaren Farid Saad et al att testosteronbehandling av män med testosteronbrist leder till minskad vikt och minskat midjemått. Tidigare studier med hormonersättning har visat på kroppsomvandling med lägre kroppsfett och mer fettfrimassa men inga signifikanta skillnader i kroppsvikt. Denna nya studie som visar på viktnedgång pågick över längre tid och nyttjade mer långtidsverkande testosteron.
Ägg till frukost minskar energi-intaget vid lunch
I en studie presenterad vid den 19 europeiska kongressen för övervikt i maj i år så visar ett gäng forskare vid Penington Biomedical Research Center att fullvärdigt protein såsom ägg till frukost leder till större mättnad och lägre energi-intag vid lunchtid jämfört med en frukost baserad på vete med samma energiinnehåll och makronutrientfördelning som äggfrukosten.
Hormoner orsaken bakom viktuppgång efter bantning
I en australisk studie från 2011 på 50 gravt överviktiga vuxna så fann man att efter en 10 veckor lång bantningskur där deltagarna förlorade i snitt 13kg så ändrades hormonerna som reglerar aptiten med ökad aptit som följd. Denna hormonella förändring höll i sig i minst ett år efter bantingen. Deltagarna återfick i snitt 5 kg under året som föjde bantningskuren.
P-piller orsakar ej viktökning
I sin doktorsavhandling Factors influencing women´s choice of contraception från maj 2011 så påvisar Ingela Lindh vid Sahlgrenska Akademin (Göteborgs universitet) att det inte finns något samband mellan bruk av p-piller och viktuppgång bland svenska kvinnor.
Hetsätning leder till beroende
I en studie utförd på råttor vid Penn State University i USA så visar professor Patricia Sue Grigson et al att tillgång och hetsätning av fett 3 dagar i veckan gjorde råttorna 3 gånger mer benägna att utveckla kokainberoende en månad senare jämfört med råttor som hade konstant tillgång på fett. Den senare gruppen åt mer fett än övriga grupper men var alltså mindre benägna att utveckla kokainberoende.
Kommersiella viktminskningsprogram effektivare än läkarhjälp
En ny brittisk studie visar på att kommersiella viktminskningsprogram är mer effektiva och mindre kostsamma än hjälp från vården. I studien så jämförde forskare vid Birminghams universitet viktminskning hos överviktiga kvinnor och män som deltog i antingen kommersiella viktminskningsprogram (viktväktarna, slimming world eller Rosemary Conley) eller viktminskningsprogram inom vården (gruppbaserad, läkare-patient rådgivning samt läkemedelsrådgivning). Det fanns även en kontrollgrupp som inte deltog i något program.
Övervikt sannolikare hos nattugglor
Forskare har på senare år sett att barn och ungdomar som sover mindre tenderar att ha sämre hälsa med större risk för övervikt och fetma. I en alldeles ny australensisk studie publicerad i journalen Sleep föreslår att det är ännu viktigare vilken tid på dygnet som sömnen äger rum.
I studien samlade man in information från 2200 barn och ungdomar i åldrarna 9-16 år. Man noterade när de gick till sängs, när de gick upp, deras vikt samt dagliga aktivititer sett över 4 dagar.