Low Carb High Fat (LCHF)

Lchf är en metod som går ut på att äta mycket fett och lite kolhydrater. Normalt räknar man med 80% av energin från fett, 15-20% av energin från protein och 0-5% av energin från kolhydrater men allt mellan 60-80% av energin från fett, 15-30% av energin från protein och 0-10% av energin från kolhydrater är acceptabelt. Proteinintaget skall inte skilja sig från standardkost. Det är det höga fettintaget och det låga kolhydratintaget som är poängen.

Fördelen med lchf är att många upplever mindre hunger och bättre mättnad vilket gör att de får i sig mindre energi än vad de får med vanlig kost med konsekvensen att de kan gå ner i vikt snabbt och enkelt. Nackdelen med metoden eller dieten är att det blir svårare att äta ute och antalet saker man kan äta – i hemmet eller på stan – reduceras drastiskt. Det är en uppoffring helt enkelt och man får väga fördelarna mot nackdelarna. Sedan fungerar inte lchf inte för alla. Alla är olika och man måste pröva sig fram. Är man överviktig och misslyckas konstant med sina försök att tappa vikt så är det dock på sin plats att pröva på något nytt och lchf kan mycket väl vara lösningen.

Det finns flera studier på lchf jämfört med andra metoder och resultaten varierar. Normalt tappar deltagarna några kilo vätska första veckan på grund av det minskade kolhydratsintaget och det är viktigt att inte missta dessa kilon för fettförlust. Många upplever dock goda resultat på LCHF på sikt och lyckas både tappa övervikten och undvika att återfå den genom att helt enkelt hålla sig till lchf för evinnerlig tid.