Low Carb High Fat (LCHF)

Lchf är en metod som går ut på att äta mycket fett och lite kolhydrater. Normalt räknar man med 80% av energin från fett, 15-20% av energin från protein och 0-5% av energin från kolhydrater men allt mellan 60-80% av energin från fett, 15-30% av energin från protein och 0-10% av energin från kolhydrater är acceptabelt. Proteinintaget skall inte skilja sig från standardkost. Det är det höga fettintaget och det låga kolhydratintaget som är poängen.

Fortsätt läsa

Allmänt om viktminskningsmetoder

Det finns otaliga viktminskningsmetoder men de har alla en sak gemensamt: de bygger på kalorirestriktion – alltså att användaren av metoden äter mindre kalorier än vad den gör av med. Ingen människa kan gå ner i vikt om den överäter kalorier, oavsett hur mycket den tränar och oavsett måltidsfrekvens, fastande och makronutrientsammansättning (fördelning mellan protein, kolhydrater och fett).

Olika metoder lägger fokus på olika saker. Somliga bygger på måltidsfrekvens, andra på makronutrientsammansättning och vissa går så långt som att ringa in specifika livsmedel. De flesta bygger därtill på att räkna kalorier men inte alla. Ett fåtal bygger på antagandet att användaren äter sig mätt innan den överäter som ett resultat av kostens sammansättning.

Fortsätt läsa