Kosttillskott för att gå ner i vikt

Inledning

För att gå ner i vikt så kan du med fördel ta hjälp av kosttillskott. Det finns i sammanhanget fem huvudsakliga mekanismer för viktminskning:

  • Kosttillskott som ökar ämnesomsättningen.
  • Kosttillskott som minskar aptiten.
  • Kosttillskott som minskar energiupptaget i tunntarmen.
  • Kosttillskott som ökar insulinkänsligheten.
  • Kosttillskott som gynnar muskeltillväxten (mer muskler innebär större procentuell fettförlust under viktnedgång).

Många kosttillskott har flera av de uppräknade effekterna. Bland de viktminskningspreparat som är lagliga, hälsosamma och tillgängliga i handeln så rekommenderar vi följande:

1. Vassleprotein
2. Grönt te extrakt
3. Alpha Lipoic Acid (liponsyra)
4. Kalcium
5. Vitamin D
6. Peppar

Vassleprotein

VassleproteinVassleprotein är en proteinfraktion från mjölk. Den finns i både människomjölk och komjölk. Proteinet i människomjölk består till 60% av vassleprotein och till 40% av kasein. Det vassleprotein som finns i handeln är normalt från komjölk. Proteinet i komjölk är till 80% kasein och 20% vassle. Genom att separera mjölken i ostmassa och vassle och därefter filtrera, avdunsta och spraytorka vassleen så får man fram ett koncentrerat proteinpulver bestående av i huvudsak vassleprotein och små mängder kolhydrater, fett och mineraler. Vassleprotein innehåller bioaktiva peptider som gynnar immunförsvaret och hälsan i matspjälkningsapparaten. Därtill är vassleprotein den rikaste källan på grenade aminosyror som gynnar muskeltillväxt i kroppen. Vassleprotein har desstom visat sig öka insulinkänsligheten och fettförbränningen vilket gör det till ett väldigt intressant protein för dem som vill gå ner i vikt snabbt. Köp vassleprotein här.

Grönt te extrakt

Grönt te extraktAllt te kommer från samma växt: Camellia sinensis. Grönt te är te som inte fermenterats utan bara torkats och ångats. Grönt te är fullt av antioxidanter i form av polyfenoler och det innehåller även tein som i själva verket är samma sak som koffein vilket ökar ämnesomsättningen och dämpar aptiten. Förutom att skydda mot fria radikaler så blockerar polyfenolerna de enzymer som bryter ned noradrenalin och adrenalin; och därtill så ökar de energiproduktionen i mitokondrierna. Grönt te extrakt är en komprimerad form av grönt te som tas i pillerform. På detta sätt får man enklare i sig verksamma doser av polyfenolerna och koffeinet. Grönt te extrakt har i studier visat sig gynna fettförbränning, insulinkänslighet och viktnedgång och skyddar dessutom mot fria radikaler i kroppen. Det är i det närmaste omöjligt att få i sig nog stora mängder för signifant effekt genom att dricka grönt te. Köp grönt te extrakt här.

Alpha Lipoic Acid (liponsyra)

Alpha Lipoic AcidLiponsyra är en kraftfull antioxidant som återvinner andra antioxidanter i kroppen. Den är både fett och vattenlöslig. Det är också den enda antioxidant som kan ta sig förbi blodhjärnbarriären och verka inne i hjärnan. Därtill så aktiverar liponsyra glut4-transportörer i cellväggarna vilket gör att mindre insulin krävs för att skyffla glukos ur blodet in i cellerna. Liponsyra ökar alltså i praktiken insulinkänsligheten. Ju mindre insulin som krävs för att cellerna ska suga upp glukosen, desto mindre fettinlagring kommer det att ske. Liponsyra är ett gyllene hjälpmedel för den som vill gå ner i vikt, förbränna fett och uppnå god hälsa. Köp liponsyra här.

Kalcium

KalciumKalcium är en livsviktig mineral som ingår i skelettet och förbrukas i allehanda kroppsliga processer. Den har i studier visat sig gynna hormonnivåer, muskelarbete, fettförbränning och viktnedgång. Bland annat blockerar kalcium fettupptag i tunntarmen vilket minskar energi-intaget. Det man måste tänka på är att få i sig nog mycket fosfor när man intar kalcium då fosfor förbrukas när kalcium processas i kroppen. Därför bör ett ökat kalciumintag åtföljas av ett ökat fosforintag. Fosfor finns i rikliga mängder i rött kött. De bästa formerna av kalcium är kalciumfosfat, kalciumcitrat och kalciumkarbonat. Köp kalcium här.

Vitamin D

Vitamin DVitamin D, eller mer specifikt vitamin D3, är ett prohormon som reglerar över 3% av människans gener. Det är av avgörande betydelse för immunförsvar, hormonnivåer och maximalt nyttjande av kalcium. Det kan tillverkas av kolesterol när kroppen utsätts för solljus men måste generellt sätt tillföras även via kosten för att tillräckliga mängder skall uppnås. Särskilt i Sverige där vinterhalvåret ej bjuder på nämnvärd sol. Köp vitamin D här.

Peppar

Chili BurnPepparsorter såsom chilipeppar, svartpeppar, cayennepeppar och kurkumin ökar ämnesomsättningen signifikant och bör intas i samband med måltid för maximalt upptag. Det bästa är att köpa en färdig pepparmix. Köp Chili diet här.