Griljerad skinkstek och sallad

Publicerad: 13 januari, 2011
Ingredienser för den griljerade skinksteken (10 portioner)

En stor skinstek 3+ kg med benet i
Dijonsenap
1 rått kravmärkt ägg
Ströbröd
Vitlök
Färsk timjan eller färsk rosmarin
Havssalt

Tillvägagångssätt för skinksteken

1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Skär 2-3 cm djupa och 10 cm långa skåror runt om skinksteken.
3. Pressa ned finhackad vitlök, färsk timjan eller rosmarin och havssalt i skårorna.
4. Placera en djup plåt med nån dl vatten i botten på ugnen.
5. Stoppa in skinksteken med fettkåpan uppåt på ett galler i ugnen en liten bit ovanför plåten.
6. Räkna med 45 minuters stektid per kilo skinkstek. Fyll på med lite vatten i plåten med jämna mellanrum. När 15 minuter återstår så tar du ut skinksteken.
7. Blanda äggulan från det råa ägget med dijonsenap och pensla sedan skinksteken runt om med blandningen. Häll ströbröd över den inpenslade skinksteken.
8. Höj temperaturen på ugnen till 185 grader, stoppa tillbaka skinksteken och låt steka klart i 15 minuter. Ta sedan ut skapelsen och låt vila i 15 minuter innan du skär upp den. Ett hett tips är att låta den stå i kylskåpet över natten i en form med gladpack över. Den är alltid godare dag 2 och dag 3 serverad kallskuren.

Skinkstek

Ingredienser för sallad (1 portion)

1 färsk mogen avokado
2 färska tomater
1/4 rödlök
Färsk basilika
1 färsk mogen citron
1 dutt kallpressad olivolja

Tillvägagångssätt för salladen

1. Öppna och kärna ur avokadon. Skär upp i fina skivor.
2. Skär upp tomaterna i tunna skivor.
3. Finhacka 1/4 av rödlöken.
4. Finhacka den färska basilikan.
5. Placera de färdiga komponenterna i en salladskål.
6. Pressa saften ur citronen och häll över salladen.
7. Skvätta över en dutt olivolja och låt stå och dra en halvtimme i kylskåp innan servering.